Arcobaleno Genk

De Gewürztraminer is één van de “edele” rassen uit de Elzas. Het Duitse woord Gewürz staat voor kruidig en meteen wordt een tipje van de sluier opgelicht. De geur en de smaak van de Gewürztraminer is bijzonder expressief. Om die reden heeft deze wijn voor- en tegenstanders. De dosis kruidigheid in de wijn kan nogal verschillen, gaande van delicate fijnheid tot apotheekachtige toestanden. Het blijft dus zoeken naar de juiste hoeveelheid Gewürz. De geur en de smaak van Gewürztraminer beschrijven is niet eenvoudig. Zelf proeven blijft de oplossing.

Kenmerken

De Elzassers beweren dat Gewürztraminer een koppige, stevige wijn is met een krachtig boeket.
De gewürztraminer is echter een zeer aromatische, verleidelijke druif. Deze druif kenmerkt de onweerstaanbare geur van lychees, rozenblaadjes en weelderig tropisch fruit. Hij heeft de smaak van zwarte peper. De weelderige geuren durft de wijndrinker soms wel eens afschrikken. Slechte Gewürztraminer kan vet en blozend zijn. Hij kan zelfs een vreemd smaakje bezitten en het fruit kan doen denken aan een overgebleven restjes jam op een ontbijtbord. Bij een te grote opbrengst komt de heerlijk, geurige rijkdom van de wijn niet echt tot zijn recht.

Gebruik

De beste resultaten haalt de Gewürztraminer ontegensprekelijk in de Elzas. Een meer overtuigende versie treft men nergens anders aan.
Buiten de Elzas treffen we deze druif ook aan in Duitsland, Italië, Oostenrijk, Hongarije, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en vooral in Nieuw-Zeeland.