Arcobaleno Genk

Een blauwe druif die in Apulië in Italië zorgdraagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarones van het Zuiden. Voorwaarde is echter wel, dat de druiven volrijp moeten zijn alvorens er wijn van te maken, omdat er anders onaangename aromas van kool en thee onstaan met een bittere smaak. De druif heet niet voor niets de donkere bittere.

Aroma‘s in Negroamaro druiven: Vanille, rijpe kersen, gebrand, krenten, tabak. De Negroamaro druif heeft 25% van de totale wijngaard in Puglië in haar greep.

Over de herkomst van de Negroamaro druif is weinig bekend. Niets is terug te vinden in geschriften van de vorige eeuw. Er wordt aangenomen dat deze druif uit Griekendland komt. Veel wijst erop dat de druif een verwante is van de Griekse druif  genaamd Xinomavro.

Haar naam is eenvoudig te verklaren. De wijnen die op basis van de Negroamaro worden gemaakt hebben een zeer diepe, donkere kleur (negro) en bij de afdronk een fijne bittere smaak (amaro).  Combineer beide en de naam is te verklaren.

De Negroamaro druif is een favoriet van verschillende producenten. Mede door haar stabiliteit, haar afweer tegen ziektes en haar weerstand tegen droogte. 

Indien de producent een dikke volle wijn met een hoog alcoholgehalte wil hebben is het wijs om de druif pas eind oktober te oogsten tegen eind. Voor een complexere en meer gebalanceerde wijn moet de druif halverwege september geoogst worden.