Arcobaleno Genk

Het druivenras Grillo is heel bijzonder. Toch lijken veel wijnliefhebbers hem nog niet te kennen. Zijn unieke smaak en fris karakter liggen waarschijnlijk aan de oorzaak. Hoe dan ook heeft Grillo wijn heel wat te bieden, waarbij het graag meer is dan een gewone dorstlesser.

De Grillo druif

De witte druif Grillo is terug te vinden in Sicilië. Echter is het geen opzichzelfstaand druivenras maar een kruising tussen de moscato d’Alessandria en de catarratto. Het is geen uitgesproken productief ras waardoor steeds meer wijnproducenten de druif vervangen hebben door de inzolia en de catarratto. Onder andere voor de Marsala wijn is dat het geval.

Toch heeft ook deze druif heel wat in petto. Zijn geelgoude schil met roestvlekken is typerend voor de zachte en fruitige wijn die het voortbrengt. Verwacht bij deze wijnen steeds een zacht gevoel met een medium aciditeit. Vaak gaat het om droge witte wijnen die als aperitief gedronken worden. De wijnen van dit druivenras zijn dan ook ideaal voor zij die niet eisen dat iedere wijnsoort complex hoeft te zijn: het is een druif die de dorst helpt te lessen en zich voornamelijk als plezierdruif etaleert.

Kenmerken van Grillo wijn

Weinig liefhebbers van wijn zullen de Grillo wijn kennen. Buiten Sicilië vinden we het dan ook zelden terug. Dit terwijl het een echt aperitiefwijntje is barstensvol tropische geuren. Die geuren doen vaak denken aan perzik, peer en ananas. Toch zijn er ook bloemige hinten aanwezig, terwijl de zuurtegraad net voldoende hoog is om het geheel ook voldoende boeiend te houden. Echte kenners zullen de Grillo wel herkennen in een van de vele blends met inzolia, terwijl het in z’n puurste vorm een stuk bescheidener is.

Grillo wijnen zijn overigens zelden houterig. Dat heeft alles te maken met de fruitfrisheid die de wijn typeert: houterige tonen en geuren als tabak of leer zouden te indringend zijn en zijn sterktes afzwakken. Om die reden wordt de Grillo wijn steeds gerijpt op een gematigde temperatuur en dit in roestvrijstalen tanks. Belangrijk om te weten is overigens dat u deze wijnen best jong drinkt: na veroudering verliest het zijn finesse en gaat de frisheid te sterk verloren.

Hoe serveert u de Grillo wijn?

Omwille van zijn fris en fruitig boeket doet de Grillo wijn het heel goed als aperitiefwijn. Hierbij past het ook eenvoudig samen met voorgerechten en salades. In dat laatste geval doen voornamelijk kip en scampi’s het heel goed. Toch blijft een en ander natuurlijk afhankelijk zijn van het type Grillo wijn dat u verkiest. Vooral bij een melange met andere zurige wijnen is het altijd even opletten geblazen.