Arcobaleno Genk

Met stip staat hij bovenaan alle druivenrassen, de Cabernet sauvignon. Cabernet sauvignon wijnen zijn normaliter herkenbaar aan hun uitgesproken aroma van zwarte bessen, ongeacht waar ze vandaan komen. Ze hebben in de regel veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines hebben. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon (aards) die aan de smaak groene paprika doet denken. Cabernet sauvignon wijnen lenen zich uitstekend voor houtlagering. Het zijn wijnen die lang kunnen rijpen (tot wel 40 jaar). In de eerste jaren kunnen ze door de tannines wat stug en stroef smaken, daarom worden ze vaak gemengd met ‘zachtere’ rassen zoals de merlot of de shiraz. Omgekeerd wordt cabernet sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.

Cabernet sauvignon is een enorme populair bij producenten en consumenten. Hij wordt in een adem genoemd met Bordeaux, en dan in het bijzonder de gebieden op de linkeroever, Médoc en Graves. Hij krijgt daar wel altijd aanvulling van merlot, cabernet franc of petit verdor. Cabernet sauvignon staat ongeveer overal in Europa aangeplant. In het Franse Zuiden (Vin de Pays d’Oc) en Zuidwesten, in Spanje, in Italië en in midden en Oost-Europa. Als hoofdras of als smaak verbeteraar in een blend van druiven.
Als echte wereldburger heeft de cabernet een solide reputatie opgebouwd in zijn Californië, met name in Napa. Chili en Australië produceren eveneens eersteklas Cabernets. Ook in andere ‘nieuwe’ wijnlanden zoals Zuid-Afrika en Argentinië neemt hij een prominente plaats in.

Bordeaux-regio

De bakermat is Bordeaux met zijn maritieme invloed en goed gedraineerde gravelgronden. Het is hier, op de klimatologische grens waar cabernet sauvignon nog kan rijpen, dat de druif zijn uitzonderlijke kwaliteiten laat zien. Met zijn volle smaak is de druif uitermate geschikt voor houtlagering. Met name op nieuw Franse eikenhouten vaten. Het voegt vanille, toast, kruiden, chocola en cacao toe. Cabernet sauvignon is niet alleen inzetbaar als cépage, maar doet het daarnaast goed in combinatie met andere druivenrassen, zoals met merlot en cabernet franc. In het westen van de Bordeau ligt de zogenoemde linkeroever. Hier is de cabernet sauvignon het overheersende ras, een klein deel van de percelen wordt aangeplant met merlot en cabernet franc voor het maken van blends. De beste locaties hebben kiezel bodems die de warmte vasthouden, dat ondersteunt het rijpingsproces. De grootste kracht van de cabernet sauvignon is dat hij beter kan worden naarmate hij ouder wordt. Beroemde wijnhuizen als Mouton-Rothchild en Chateau Margaux maken hier dan ook wijnen die wel 40 jaar bewaard kunnen worden. Het zijn complexe en krachtige wijnen met veel fruit in de smaak en een lange afdronk (tot wel 30 sec)

Over de hele wereld wordt inmiddels cabernet sauvignon gemaakt. De stijlen lopen zeer uiteen. Zelfs binnen één land zoals Australië tref je enorme regionale verschillen aan. Van alle stijlen uit de Nieuwe Wereld benadert de Chileense cabernet sauvignon nog het meest die van Bordeaux. De mooiste cabernets uit Maipo Valley zijn immers ook elegant met 12½ of 13 procent alcohol en met ‘Franse’ tannine. Het grootste verschil met Bordeaux is de enorme cassissmaak.

In Nieuw-Zeeland, treffen we ook een lichtere stijl cabernet sauvignon aan, terwijl Californië en Washington State garant staan voor de zwaargewichten onder de cabernets. Volle wijnen, zeer diep van kleur met hoge alcoholpercentages (14 procent of meer is niet abnormaal), een intense maar zachte tannine structuur en een enorme concentratie. Veel cassis en vaak eucalyptus en een heel lange opvoeding op nieuw eiken, soms iets te veel naar mijn smaak. De besten hebben een fluwelig mondgevoel en een minerale kwaliteit die ook in de beste Bordeaux voorkomt.

Andere voorbeelden van cabernets uit warme klimaten vormen het Libanese Château Musar (in een blend met Rhône-variëteiten) en Argentinië. Zuid-Afrika maakt een stijl die het fruit van de Nieuwe Wereld combineert met de Franse kruidigheid.

Een cabernet sauvignon is heerlijk bij lamsvlees, gegrild rundvlees, wild, hamburgers, gegrilde groenten en kazen. Een stevige, gerijpte bordeauxwijn past perfect bij een sappig gegrild stukje vlees omdat de structuur en de tannines versmelten met het vlees.