De Trebbiano is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoort in Italië en Frankrijk (hier heet de druif Ugni Blanc). De druif wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om alcohol van te maken (destillatie van bijvoorbeeld Armagnac en Cognac). De smaak en geur van wijnen van de druif zijn veelal neutraal en licht en bevatten citrus tonen. Het zijn toegankelijke lichte wijnen, die niet lang rijpen. De druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd.
Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong. In Italië wordt dit ras in diverse streken verbouwd. Bijvoorbeeld in de Orvieto of in de Soave. In Toscane wordt zij gebruikt in chianti. Een bijzondere toepassing vindt deze druif in de Vin Santo. Nabij de stad Modena wordt de Trebbiano gebruikt in de balsamico. Onder de naam Ugni Blanc wordt de druif in Frankrijk gebruikt in onder meer de Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Andere landen waar deze druif verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal, Californië in de Verenigde Staten.