Arcobaleno Genk

De Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in Italië en is daarbuiten in mindere maten aangeplant in o.a. Californië en Argentinië, maar levert nergens zulke mooie resultaten en wijnen op als in Piemonte. In Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij al vanaf de 12e eeuw (waarschijnlijk eerder) is aangeplant. In Piëmonte heeft de druif lang in de schaduw gestaan van de beter aangeschreven Nebbiolo, maar dat beeld is vanaf de jaren ’80 snel aan het verdwijnen. In die tijd werd van de Barbera, mede vanwege zijn hoge zuurgehalte, vooral jonge wijn gemaakt om elke dag te drinken. Dankzij een wat andere cultivatie, vooral toepassen van groene oogst (voor opbrengstbeperking) en met moderne vinificatietechnieken zoals temperatuurcontrole en vatlagering, zijn de zuren getemd en worden er tegenwoordig fantastische wijnen van de Barbera druif gemaakt die veelal niet onder doen voor wijnen gemaakt van Nebbiolo druiven.

De afgelopen 2 decennia is de Barbera daarom aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top Barbera’s tot de beste wijnen van Italië. Het veelzijdige karakter van de druif laat toe dat er diverse stijlen wijn van gemaakt kunnen worden. Er worden dankzij de hoge productie die de Barbera kan geven nog steeds bulkwijnen van gemaakt en als je in een willekeurig restaurantje in Piëmonte een karafje rode huiswijn bestelt is dat meestal gemaakt van Barbera. Van de kwaliteitswijnen zijn er de op inox (op stalen tanks) gerijpte wijnen en de op hout gelagerde versie. De druif heeft van zichzelf weinig tannines, dus de versie die alleen op rvs is opgevoed is daardoor erg zacht, soepel en drinkbaar. De op hout opgevoede versie, die zowel op grote foeders als op kleine vaten gelagerd kan zijn, heeft meer structuur, inhoud en complexiteit, en kan grootse wijnen opleveren.

De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De hout gelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille.
Barbera die alleen op inox opgevoed is kan je het beste jong drinken, en kan ’s zomers eventueel kort in de koelkast een beetje teruggekoeld worden. Het zijn ideale begeleiders van het eten en passen bij vele gerechten, en zijn ook lekker om ‘s avonds (en in de zomer) los te drinken. Een hout gelagerde Barbera kan wel tot zo’n 15 jaar bewaard worden.

Tijdelijk uitverkocht!

Tijdelijk uitverkocht!

Lees meerQuick View