Arcobaleno Genk

Trentino-Alto Adige wordt ook wel Sudtirol genoemd. Deze Italiaanse regio ligt in het uiterste noorden van Italië en grenst aan Oostenrijk. Dit verklaart meteen waarom deze regio ook wel Sudtirol wordt genoemd, omdat deze grenst aan de Oostenrijkse regio Tirol. Trentino-Alto Adige is een van de 5 autonome regio’s van Italië en dankt haar naam aan de 2 autonome provincies van de regio. Je raadt het al dit zijn Trentino en Alto Adige. Het landschap van deze regio is voor het overgrote deel bergachtig. In het noorden van de regio tref je de Alpen en ten zuiden van de Alpen de Dolomieten.

Trentino-Alto Adige heeft net als vele Italiaanse regio’s een ruime historie op het gebied van het produceren van wijn. Op de heuvels in het dal van de rivier de Adige stonden eeuwen geleden al wijnstokken. De regio staat bekend om haar enorme aanbod aan wijnen met het Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC). Sterker nog, het overgrote deel van de wijnen die worden geproduceerd zijn van deze kwalificatie. Dit is opmerkelijk, want in heel Italië schommelt dit tussen 5% in Puglia tot aan 40% in Piemonte. De overige Italiaanse wijnen uit deze regio die worden  geproduceerd zijn IGT, Indicazione Geografica Tipica.

De opbouw van de DOC-wijnen is verdeeld over een aantal gebieden waarvan Trentino, Alto Adige, Terlano en Valle Isarco de grootsten zijn. Echter herbergen de gebieden Trentino (sinds 1971) en Alde Adige (sinds 1975) wel verreweg de meeste DOC’s. Verder zijn er nog een aantal kleinere DOC-gebieden. De meest voorkomende druiven die in Trentino en Alto Adige worden gebruikt zijn de Schiavo, de Teroldego en de Lagrein. Ook worden er een aantal internationale druivensoorten gebruikt waarvan Chardonnay en Pinot Noir het meest worden toegepast.

Trentino DOC

De Trentino DOC is te vinden in de vallei van de Adige van Avio in het zuiden tot aan Mezzocorono naar het noorden. De Italiaanse wijnen die hier worden geproduceerd zijn afkomstig van een groot aantal druivensoorten en combinaties hiervan. De wijnproducenten uit deze regio nemen de vrijheid om te combineren met wijnen op basis van meerdere druiven. Hiermee volgen deze de trend die op dit moment in Italië gaande is. Een standaard Trentino Rosso is doorgaans gebaseerd op Cabernet en wordt aangevuld met Merlot. Een typische Trentino Bianco heeft Chardonnay of Pinot Bianco als basis en wordt aangevuld met Sauvignon Blanc, Muller-Thurgau en Manzoni Bianco.

Alto Adige DOC

De Alto Adige DOC kan worden opgedeeld in ruim 30 kleinere gebieden allen met Italiaanse en Duitse versies. Dit betekent dat al deze wijnen het keurmerk Alto Adige DOC mogen dragen en hier per plaats bovendien de eigen plaatsnaam aan mogen verbinden. Om dit iets begrijpelijker te maken het volgende voorbeeld. De Alto Adige Santa Maddalena Santa Giustina is een DOC uit de provincie Alto Adige uit het deelgebied Santa Maddalena uit het plaatsje Santa Giustina.

De druif die in Alto Adige het meest wordt gebruikt is de Schiava. Vaak wordt deze druif gecombineerd met de Lagrein om de wijn meer body te geven Beide druiven hebben een Duitse roots wat weer een mooie weerspiegeling is van de historie van Alto Adige.

Nog geen cadeau voor de feestdagen voor je geliefden of nog een eindejaarsgeschenk voor jouw personeel?

Wij hebben de perfecte oplossing voor jou, namelijk onze geschenkmanden gevuld met lekkers uit Italië! Helemaal naar jouw goesting, rekening houdend met het gewenste budget.

Bestel nu jouw geschenkmanden voor de feestdagen!